- Op de beurs blijft de stemming positief en ook huizenprijzen zitten nog steeds in de lift in de eerste maand van het nieuwe jaar.
- Tegelijk zijn er ook kosten voor je portemonnee die oplopen, zoals de benzineprijzen.
- Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.
De start van 2025 brengt een wisselend beeld voor prijzen die de portemonnee van Nederlanders raken. Wie belegt in aandelen en een eigen woning bezit, ziet z’n vermogen weer een stukje stijgen. Maar er zijn ook dingen die duurder worden.
Zo zijn hypotheekrentes vrij onverwachts behoorlijk gestegen in januari en ook benzine is iets duurder geworden.
In algemene zin lijkt het er nog niet op dat de inflatie echt is getemd en dat betekent dat spaarders het zwaar hebben. Met reguliere spaarrentes is het lastig om je spaargeld waardevast te houden.
Business Insider Nederland houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk het overzicht van Blik op je Geld voor de maand januari 2025:
Download hier de app voor Upday Nieuws
Huizenprijs: stijging op jaarbasis, maar lichte daling op maandbasis
De huizenprijzen zijn in december 2024 gemiddeld met bijna 11 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Daarmee is er nog steeds sprake van sterke stijging van huizenprijzen, die al een half jaar met meer dan 10 procent op jaarbasis klimmen.
Met de gemiddelde huizenprijsstijging in december is ook de stijging over heel 2024 bekend geworden. De gemiddelde huizenprijs steeg vorig jaar met bijna 9 procent. In 2023 daalde de gemiddelde huizenprijs nog met 3 procent. De gemiddelde transactieprijs kwam in 2024 uit op 450.692 euro, bijna 35.000 euro hoger dan in 2023.
Op maandbasis was in december echter sprake van een lichte daling van de gemiddelde huizenprijs. De prijzen kwamen in december 0,7 procent lager uit dan in november. Dat sluit aan bij de tekenen van afkoeling waar makelaars begin januari over repten. Zij zagen bieden onder de vraagprijs toenemen en een lichte daling van het aantal bezichtigingen.
Makelaarvereniging NVM publiceerde de gemiddelde huizenprijs van het slotkwartaal van 2024. Gemiddeld kwamen de prijzen 12 procent hoger uit dan in hetzelfde kwartaal in 2023. In het vierde kwartaal van 2024 kwam de gemiddelde transactieprijs uit op 483.000 euro, 9.000 euro hoger dan in het slotkwartaal van 2023.
De NVM registreert transacties op het moment dat beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, waar het CBS en het Kadaster registreren op het moment dat de aktes passeren bij de notaris. Gemiddeld lopen de cijfers van de NVM daarmee twee tot drie maanden voor op die van het CBS en het Kadaster.
Lees ook: Zoveel betaal je voor 100 m2 bij jou in de buurt: van €729.000 in Amsterdam tot €270.000 in Delfzijl
Hypotheekrente: stijging in plaats van verwachte, lichte daling
De hypotheekrente maakte in januari een onverwachte, fikse beweging omhoog. De populairste rente voor 10 jaar vast met NHG-verzekering steeg 0,11 procentpunt van 3,54 procent begin januari naar 3,65 procent afgelopen week.
Dezelfde rente zonder NHG-verzekering steeg van 4 procent naar 4,08 procent, zoals te zien is de bovenstaande grafiek. Ook de gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast met NHG liep behoorlijk op met 0,12 procentpunt, van 3,83 naar 3,95 procent.
Andere rentevaste periodes stegen ook, maar minder hard. Alleen de gemiddelde variabele rentes, die al enige tijd hoger liggen dan de vaste rentes, bleven gelijk. Aanvankelijk was de gedachte dat de hypotheekrente licht zou dalen.
Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep achtte in een eerdere analyse het scenario waarbij de hypotheekrente voor 10 jaar vast licht daalt naar 3 tot 3,5 procent, het meest waarschijnlijk. Daar is voorlopig echter nog geen sprake van.
Oorzaak van de stijging van de hypotheekrente is de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente en de hevige concurrentie onder geldverstrekkers. De kapitaalmarktrente geeft een indicatie van de kosten die geldverstrekkers maken als ze zelf geld lenen.
Doorgaans volgt de hypotheekrente de rente op staatsleningen van 10 jaar op de kapitaalmarkt, de ene keer sneller dan de andere keer.
Wanneer de rente op 10-jaarsstaatsleningen stijgt, willen geldverstrekkers nogal eens pas op de plaats nemen om geen marktaandeel te verliezen. Hun marges zijn nu echter zo laag dat er geen andere optie is dan hypotheekrentes te verhogen in lijn met de stijging van kapitaalmarktrentes.
Lees ook: Wachten op daling hypotheekrente bij kopen huis? Waarom dat niet per se slim is
Sparen: Inflatie neemt nog grotere hap uit spaargeld
In december 2024 schoot de Nederlandse inflatie door naar 4,1 procent, blijkt uit de laatste inflatiecijfers van het CBS. Daarmee neemt de inflatie een grotere hap van geld op spaarrekeningen.
De hoogste variabele spaarrente van banken met een Nederlandse bankvergunning ligt sinds december op 2,5 procent, volgens gegevens van Spaarinformatie.nl. De variabele rentes van grootbanken, waar het gros van de Nederlanders geld heeft geparkeerd, liggen nog lager. Deze variëren van 1,5 tot 1,8 procent.
Het uitdijende gat tussen de inflatie en spaarrentes maakt het lastiger om spaargeld waardevast te houden. Dit effect zou je kunnen dempen door te sparen op een rekening met een hogere rente bij buitenlandse banken, op een termijndeposito of een rekening met beperkende voorwaarden.
Beurs: Trump geeft beurs extra zetje
Het jaar 2025 begon vrij rustig voor aandelenmarkten, maar zeker in de VS heeft de inauguratie van Donald Trump als president van de VS het optimisme onder beleggers nog wat verder aangezwengeld.
Beloften op het gebied van AI, het vooruitzicht van minder regels voor bedrijven en lagere belastingen hebben Amerikaanse beurzen bij nieuwe recordstanden gebracht.
Tegelijk waarschuwen diverse beursexperts voor de wel erg hoge waarderingen van aandelen, zeker in de VS. Zo gaf topbankier Jamie Dimon van zakenbank JPMorgan deze week aan dat beurzen er "nogal opgeblazen" uitzien.
Op macroniveau speelt de ontwikkeling van de inflatie hierbij een grote rol en in het verlangde daarvan de rente-ontwikkeling. Als de inflatie in de VS relatief hoog blijft, dempt dat het perspectief voor lagere rentes en dat kan uiteindelijk een risico vormen voor de beurs.
De Amsterdamse AEX-index noteert in de eerste weken van januari per saldo op een plus van bijna 4 procent, maar is nog niet terug op de recordstand van juli 2024.
Benzine en diesel: prijzen kruipen omhoog
Olieprijzen zijn sinds medio december flink omhoog geschoten naar een niveau van bijna 80 dollar per vat voor Brent-olie, wat neerkomt op een plus van circa 10 procent. Dit heeft ook zijn weerslag op de prijzen van benzine en diesel.
De directe aanleiding voor de stijging van olieprijzen ligt bij het relatief koude winterweer en de aanscherping van Amerikaanse sancties tegen de Russische olie-export. Intussen kijken olie-handelaren ook uit naar de invulling van de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse productie van olie en gas flink op te voeren.
In de bovenstaande grafiek is te zien dat de gemiddelde benzineprijs deze maand is gestegen naar 1,95 euro per liter ongelode benzine. Dat is nog wel lager dan het prijsniveau van november 2024, maar een paar cent hoger vergeleken met de eerste weken van afgelopen jaar.
De gemiddelde dieselprijs noteert medio deze maand op 1,75 euro per liter. Daarmee zit de dieselprijs weer dicht in de buurt van de niveaus van eind november, terwijl de huidige prijs vergelijkbaar is met die van een jaar geleden.
Stroom: gemengd beeld
Gemiddelde stroomprijs in kWh per looptijd (exclusief belastingen)
De maand januari is een relatief koude maand geworden en dat raakt de prijzen van gas en stroom, waarbij de gevolgen voor de stroomprijzen in eerste instantie meevallen.
Uit gegevens van financiële vergelijker Pricewise blijkt dat variabele stroomprijzen voor nieuwe klanten vergeleken met december gemiddeld met 3,1 procent zijn gedaald. Vaste contracten kenden daarentegen een lichte prijsstijging, waarbij 1-jaars contracten gemiddeld 0,1 procent duurder werden en 3-jaars contracten 1,1 procent meer kostten vergeleken met december
"Interessant genoeg liggen de tarieven voor vaste contracten nog altijd flink lager dan in januari 2024, vooral bij langere looptijden van 3 jaar vast. Deze stabiliteit bij de vaste tarieven weerspiegelt de rust op de groothandelsmarkt, ondanks fluctuerende spotprijzen door weersinvloeden", signaleert energiexpert Ewoud van de Kolk van Pricewise.
Door de lage windproductie en beperkte opbrengst van zonnepanelen is de vraag naar fossiele energiebronnen voor de stroomproductie gestegen. Tegelijkertijd blijft de markt kwetsbaar door geopolitieke risico's.
Gas: vaste prijzen stijgen het sterkst
Gemiddelde gasprijs in m3 per looptijd (exclusief belastingen)
Bij de gasprijzen is sprake van een wat sterkere prijsstijging deze maand. Zo stegen variabele gasprijzen in januari met 1,3 procent, vergeleken met de voorgaande maand.
De tarieven voor vaste contracten van 1 jaar en 3 jaar klommen op maandbasis respectievelijk met 1,1 procent en 1,9 procent.
Op jaarbasis zijn de verschillen aanzienlijk groter, aldus Van de Kolk van Pricewise. "De variabele tarieven liggen 13,9 procent hoger, terwijl vaste contracten een stijging van gemiddeld 15 procent laten zien."
De verhoogde vraag naar vloeibaar aardgas en de teruglopende vulgraad van de Europese gasopslagen spelen hierin een cruciale rol, aldus de energie-expert.
De verlaging van de energiebelasting per 1 januari is een lichtpuntje voor huishoudens, maar dit wordt deels teniet gedaan door hogere kosten voor netbeheer. "Het blijft dus belangrijk om energietarieven in de gaten te houden en te overwegen of een vast contract voordeliger kan zijn", aldus Van de Kolk.
Lees meer over geldzaken:
- Huis kopen was voor starters zelden zo duur: betaalbaarheid woning historisch slecht
- Het eerste loonstrookje van 2025: hoger brutosalaris? Zo begrijp je wat er netto overblijft
- Een voormalige topbankier die met pensioen kon toen hij eind 40 was, legt uit waarom FIRE als levensstijl flink kan tegenvallen